Първо състезание за сезон 2024 във Велико Търново

Във Велико Търново се проведе първото състезание за сезон 2024 в дисциплината боулдър, където нашите катерачи показаха умения и сърцатост.

Ани, Рони, Лили и Кати вече са в по-горна възрастова група, но това не ги изплаши изобщо.

Ани грабна първото място в 3-та група, изкачвайки всички 7 маршрута с един опит за топ по-малко от Сияна Илиева от клуб “Алтиус”.

Рони се окичи с бронзов медал след силен топ в последната секунда.

Кати зае трето място след каките във 2-ра група.

Рада и Лили продължават да трупат ценен опит и да демонстрират напредъка си.

При по-големите състезанието се проведе по новия правилник, както се провеждат и международните състезания.

Стефан Кирчев „удари“ 5 топа от 5 опита в квалификациите и с лекота се класира на финал, където нещата бяха доста по сериозни. На предпоследния маршрут не успя да достигне важна за класирането зона, което го дръпна временно надолу в класирането. На финалния надвес нещата отново се обърнаха и след флаш грабна сребърният медал.

Калоян Мутафчиев влезе последен на финал сред сериозната конкуренция в 7-ма група. В крайна сметка завърши 5-ти с борба до последно с коравите маршрути.

Андрей Костов завърши седми, като беше на косъм от влизане във финала в първото му състезание от този ранг.

Заслужава си да се отбележат дебютите на Цветина Петрушкова, Миглена и Ралица Боеви, Калоян Тодоров и Мария Костова. Всеки от тях показа смелост и решимост, стъпвайки за първи път на състезателната сцена.

Благодарим на всички състезатели за вложените страст и усилия. Нашето пътуване продължава и с нетърпение очакваме следващите приключения и предизвикателства.

Цялото класиране може да намерите в сайта на БФКА

Купа “България 2023” – класиране

В началото на декември завърши състезателния календар по спортно катерене за 2023 г. С това излязоха финалните резултати за купа “България 2023”.
Стефчо, Кати и Ани се окичиха със златен, сребърен и бронзов медал в общото класиране от всички състезания през сезона. Поздравления за положените усилия на всички състезатели, треньори, родители и спонсори.

🥇 Стефан Кирчев – 1-во място – 5-та група момчета

🥈 Катрин Костадинова – 2-ро място – 1-ва група момичета

🥉 Анастасия Тодорова – 3-то мясо – 2-ра група момичета

Вероник Костадинова – 4-то място – 2-ра група момичета

Цялото класиране може да намерите в страницата на БФКА – 1-4 гр. и 5-7 гр.

Купа “Одесос” 2023 – резултати

Катерачна боулдър среща – купа “Одесос”, 25-26.11.2023 г.

През уикенда в залата за катерене на клуба, в бившия плувен комплекс “Юрий Гагарин”, се проведе катерачна среща купа “Одесос” в дисциплината “боулдър”. В събота беше състезанието за жени и мъже, в което се включиха 38 души. Участието на клубове от страната бе ограничено от лошото време и от там трудните условия за пътуване, но все пак имаше представители от “НСА” – София, КССК “Варнаклайминг”, СК” Академик” – Русе и няколко състезатели от Германия. Най-многобройни бяха участниците от клуба-домакин – СК Чудните скали.

По стената имаше 39 маршрута с различни трудности, които бяха предизвикателство за участниците. Оспорвана битка имаше и в двете групи, като победител при мъжете стана Иван Русев от “НСА” – София, след него се наредиха Стефан Кирчев от СК “Чудните скали” – Варна и Кирил Цанев от Варна, състезаващ се за “НСА” – София. При дамите конкуренцията беше сред 13 жени, а купата бе спечелена от Вероника Игнатова – “НСА” -София, следвана от Ралица Вълчева от СК “Чудните скали” и София Шафер от Германия.

През неделния ден се проведе състезанието за деца. Въпреки снега, вятъра и ниските температури, на старт се явиха 26 участника, които се състезаваха в 3 възрастови групи. В група “А”, където бяха най-малките участници(до 9 г. възраст) конкуренцията и емоциите бяха много силни. Победи завоюваха Вероник Костадинова от СК “Чудните скали” при момичетата и Мартин Йорданов от “НСА” – София. В група “В”(деца от 10-13 г. възраст) първите места бяха спечелени от Ева Дякова и Димо Иванов, представители на клуба ни, а в група “С” (13-17 г. възраст) златните медали отидоха при Цветина Петрушкова и Андрей Костов, също от СК “Чудните скали” – Варна.

Победителите във всяка група получиха и трофея – купа “Одесос”. Състезанието бе организирано с финансовата подкрепа на община Варна. Награди за участниците, както и обезпечаване на мероприятието бяха осигурили нашите приятели от магазини “Декатлон”, “Нависоко”, “Стената” и “Метал Легс”. Благодарим за подкрепата!

Ето го и пълното класиране:

 

Мъже и жени

Група А – момичета

ИмеБрой опитиБрой бонусиБрой топ
Вероник Костадинова3130
Анастасия Калинова3330
Лилия Няголова30715
Катрин Костадинова18711
Лора Стоилова27510
Дарина Чолакова1546
Велизара Николова2246
Радост Янкова1636

Група А – момчета

ИмеБрой опитиБрой бонусиБрой топ
Мартин Йорданов3030
Ерай Исмаилов1738
Самуил Ангелов1436
Никита Илчев1735

Група B – момичета

ИмеБрой опитиБрой бонусиБрой топ
Ева Дякова1535
Огняна Петкова521

Група – B – момчета

ИмеБрой опитиБрой бонусиБрой топ
Димо Иванов37822
Николай Тименов27516
Климент Петков30613

Група C – момичета

ИмеБрой опитиБрой бонусиБрой топ
Цветина Петрушкова34129
Миглена Боева32325
Ралица Боева30422
Йоанна Иванова29321
Ивана Атанасова26613
Диана Георгиева17411

Група C – момчета

ИмеБрой опитиБрой бонусиБрой топ
Андрей Костов3330
Тонимир Петрушков40227
Кристиан Тодоров1836 

ДП – боулдър – НСА – 25-26.03.2023 г.

Изминалия уикенд взехме участие в държавното първенство по боулдър за деца, юноши и девойки в НСА. Натрупахме още малко опит, изправихме се пред нови предизвикателства и научихме още уроци.

В групата на най-малките, Кати (Катрин Костадинова) направи 8 флаша на 8-те боулдъра и се окичи с златен медал в нейната възрастова група.

Във втората група Рони (Вероник Костадинова) с топ в последните секунди се изкачи на второ място на почетната стълбичка заедно с Даниела Мирова от КА “НСА”, София. Ани (Анастасия Тодорова) зае 4-то място само с една зона по-малко. Рада Проданова продължава да трупа опит и умения, като в това състезание се класира на 15-то място от 24 участнички.

При по-големите, Стефчо (Стефан Кирчев) зае 5-то място в крайното класиране за 5-та група, а Коко (Калоян Мутафчиев) зае 4-то място след големите машини от 7-ма група в едно от първите си състезания по катерене.

Благодарим на нашите спонсори за подкрепа. За това състезание бяхме подпомогнати изключително много от Milko Minchev- Steelimpex (https://www.steelimpex.eu/).

Купа “Сърнена гора” 2023 – дисциплини “боулдър” и “скорост”

 

 

През изминалия уикенд взехме участие в състезанието по “боулдър” и “скорост” за купа “Сърнена гора” в Стара Загора.
Прекрасен дебют в състезанията за Катрин Костадинова, с двойна победа в 1-ва група – “боулдър” и “скорост” . Заслужени два златни медала.

Драмата във 2-ра група беше по-голяма. Вероник Костадинова отиде на суперфинал и след изкачени всичките 7 маршрута от първия опит, зае второто място на почетната стълбичка в дисциплината “боулдър” . В “скоростта” бе 4-та на квалификациите, но в последния момент успя да навакса с финален скок и грабна “бронз”-а!

В същата група дебютира и Рада Проданова, с 11-то място на “скорост” и 13-то на “боулдър”.

 

 

В 5-та група Стефан Кирчев се изправи пред доста сериозни “боулдър” маршрути и конкуренция. В крайна сметка завърши в средата на класирането, с 5-то място и желание за още по-добро представяне на следващото състезание.

 

Весели празници!

Работно време на залата за катерене по празниците

Почивни на залата за катерене дни ще са 24, 25, 26, 31.12.2022 г. и 01.01.2023 г.

Отваряме на 2.01.2023 г., с обичайното работно време.
   Весело посрещане на коледните и новогодишни празници и много приключенска 2023та година!
   Не забравяйте да дойдете на празничното ни парти на 21.12.2022 г., от 19:00 ч. в залата!

Държавно първенство – кръг от купа “България” 2022

На 19.06.2022 г., в спортна зала “Васил Левски” – Велико Търново, се проведе държавно първенство по спортно катерене в дисциплината “трудност” за мъже и жени, и кръг от купа “България” 2022 г.,  за деца IV група. При децата, участие взеха 25 млади катерачи от 8 клуба в страната. Съревнованието беше напрегнато, а трите маршрута, по които трябваше да се катерят – наистина предизвикателни! Това, обаче, не попречи на нашия състезател Стефан Кирчев, да се представи подобаващо, като се класира на второ място! Стефчо срещна известни затруднения във втората половина на първия квалификационен маршрут, където една хватка му се изплъзна на косъм, но втората квалификация бе преодоляна без проблем. Финалният маршрут беше изморителен – технично катерене в силен надвес и тавани, но Стефчо премина и него без особени затруднения, въпреки натрупаната умора към края. Поздравяваме го за успеха и му пожелаваме и занапред да бъде все така последователен, напорист и устремен към победата, във всяко отношение! Всъщност, катеренето не е неговата единствената страст – Стефчо е активен в много спортове, един от които е и планинското тичане, а следващото му такова състезание е съвсем скоро – на 03.07.2022 г. При мъжете, във Велико Търново участие взе и Кирил Цанев – член на СК “Чудните скали”, който към момента се състезава за НСА, т.к. се обучава в Националната Спортна Академия “Васил Левски”. Кирето имаше затруднения на квалификациите, но по-скоро поради недобра преценка, а не поради недостатъчна техническа и физическа подготовка. Това му отреди 12-то място в класирането, но не и в приключенския му, борбен и спортен дух, който винаги е бил на 1-во място! Влияние над представянето му може да е оказало и приключението на СК “Чудните скали” в Черна гора, от което се върнахме два дена преди състезанието. На него Кирето се раздаде максимално, като в продължение на 5 дена, всеки ден, катереше маршрути от категории 7а – 7c, включително едно 7a, което качи onsight (или по-скоро offlight), т.к. го качи в пълен мрак, на челник 😃Пожелаваме успехи и на двамата за в бъдеще, а на подкрепа от наша страна могат да разчитат винаги!Подробни резултати от класирането можете да намерите в страницата на БФКА.

Катерачна боулдър среща “Одесос” 2021

  На 30.05.2021 г. в залата за катерене се проведе катерачна боулдър среща, купа “Одесос”. Повод за провеждане на срещата беше откриването на новата част на стената за боулдър катерене. Но, по-важното е, че отново постигнахме основната цел – да спортуваме и да се забавляваме заедно.

  Участие взеха 34 души, от които 11 деца, които изкатериха много от 28-те маршрути за около 7 часа, но някои от маршрутите така и не допуснаха никого до върха. Те, разбира се, остават на разположение, докато не си намерят майстора.

  За да отчетем кой е оставил най-много следи от магнезий по хватките, направихме и класиране, а за първенците имаше осигурени награди, благодарение на спонсорите на събитието – магазини Нависоко и Декатлон.

  Ето и класирането:

  Освен боулдър катеренето, в съпровождащата програма бяха включени разнообразни и забавни дисциплини, като: катерене по “корабно” въже, катерене в камина, правене на възли и стискане на динамометър за измерване на сила, самоизвличане с катерачен инвентар. Но, може би, най-атрактивната от тях беше – “катерене в свръзка, за скорост”. В нея най-бързи по 5-те вертикални метра бяха:

  1. Стефан Кирчев (1-во място боулдър – деца) и Кирил Цанев (3-то място боулдър – мъже): 7:52 мин;

  2.  Следвани от свежите сили и знания на курсистите от курс пролет 2021 – Христо Георгиев и Катерина Колева: 10:34 мин;

  3. И накрая, но не на последно място, курсистите от курс есен 2020 – Ивайло Костадинов и Юлиян Пройков: 14:39 мин.

  Снимки от събитието: цветни; черно-бели.

  Благодарим на всички за участието!

нов болдър варна

Работно време на залата

От сряда, 20.05.2020 г., залата за катерене ще бъде отворена с нормално работно време – 18 – 22:00 ч., при спазване на всички епидемиологични мерки.