Чудобой

17.07.2018

Едно състезание за ентусиасти и любители на приключенията сред природата.

 

„Чудобой“ е състезание, в което са включени много на брой и разнообразни по характер етапи. В него се преминават разнообразни предизвикателства, като: скално катерене; спускате на рапел; гребане с каяк; влизане в пещери; ориентирате с карта и компас; колоездене; етапи, които остават тайна до достигането им, и какво ли още не? И всичко това в компанията на весели и позитивни хора.

 

Не е необходимо участниците да са подготвени за всички етапи. Идеята на „Чудобой“ е те не просто да се състезават, а и да научат нещо ново и полезно. Ако даден етап не може да бъде преминат, не следва дисквалифициране. Просто се продължава към следващия. Състезанието е отборно, а отборите са от по двама души. Участниците са разделени на две групи – „Хоби“ и „Елит“. Разликата между тях е основно в дължината на трасето и трудността на етапите, които за група „Елит“ изискват по-добра физическа подготовка. Едно от характерните неща е, че етапите не се преминават в точно определена последователност. Отборите сами избират последователността на преминаването им, по най-добрия според тях маршрут, подпомагани от картата на състезанието. По този начин пред отборите стои и предизвикателството сами да изберат стратегията, която смятат, че ще ги издигне нагоре в класирането. Организаторите частично променят както правилата, така и етапите, а и формата на състезанието с всяко следващо издание. По този начи състезанието винаги остава една загадка – неизвестно предизвикателство, както за състезателите, така и за самите организатори. Някои от изданията на Чудобой са провеждани с кръгово трасе и определена последователност на преминаване на етапите, но произволната последователност се е утвърдила като по-атрактивна и предизвикателна за участниците.

 

Състезанието се провежда ежегодно, през есента (септември), в района на природната забележителност ”Чудните скали” и яз. Цонево. Мястото предлага възможности за практикуване на най-разнообразни видове спорт. Язовир Цонево е подходящ за гребане с каяк. В близост има четири обекта, екипирани с маршрути за скално катерене. Има множество планински пътища и пътеки, подходящи за планинско колоездене и преходи, както и чудесни места за бивакуване с лесен достъп до вода. А близкото село Аспарухово, хотели и къщи за отдих, предлагат отлични условия за пребиваване в спокойна и уютна  атмосфера.

 

Желаещите да вземат участие в тазгодишното издание на „Чудобой“, могат да се запишат тук – Чудобой 2020.

 

Идеята за състезанието, както и многообразният му характер произхождат от основната идея, с която е създаден спортен клуб “Чудните скали”. А именно, практикуване на разнообразни видове спорт на открито. От създаването му до сега, клубът поддържа традицията и не спира да търси и открива нови дейности и дестинации, които да държат членовете и приятелите му в целогодишно приключение сред природата.

 

„А как започна „Чудобой“? Един ден през 2013 г. просто решихме, че искаме да обединим част от разнообразните ни дейности в едно еднодневно спортно приключение между приятели, с лек състезателен характер. Нещо като многобой, но не точно, а оттам – „Чудобой“. Тогава, заедно с ентусиасти от велоклуб “Устрем” направихме и първия Чудобой. Беше по-скоро разходка в гората отколкото състезание, а някои хора дори не разбраха, че има някаква състезателна идея, но положителният резултат беше налице. В последствие се оказа, че много хора проявяват силен интерес към събитието. За следващата година решихме да го превърнем в състезателно мероприятие, каквото си остава и до днес, но запазва приятелската атмосфера, с която беше съзададен. Приоритет за „Чудобой“ е да създава преди всичко забавление и незабравими моменти в компанията на весели и позитивни хора.“