ЧУДОБОЙ 2021

12-09-2021


Описание

 

„Чудобой” е отборно състезание за ентусиасти и любители на изживяванията сред природата. В него са включени различни спортни дисциплини, творчески и интелектуални задачи. Отборите могат да вземат участие в три отделни групи – „Елит“,  „Хоби“ и „Айляк“. Основната разлика между тях е в техническата сложност и дължина на трасето, изискващи различна физическа подготовка, най-добра за група „Елит“, последвана от „Хоби“ и най-ниска за група „Айляк“.

Група „Елит“ е подходяща за хора, които са добре подготвени за по-сериозни физически натоварвания и предпочитат състезателния характер на предизвикателството. 

Група „Хоби“ е подходяща за хора със средна физическа подготовка, които са готови да стигнат до комфортната зона на физическото си натоварване, и освен приключенския, харесват и състезателния характер на изживяването.

Група „Айляк“ е подходяща за хора със слаба физическа подготовка, както и родители с децата си, които търсят по-скоро приключенския, отколкото състезателен характер на изживяването.

 

Място и дата на провеждане

 

Състезанието ще се проведе на 12.09.2021 г. (неделя) в района на природната забележителност „Чудните скали“ и язовир „Цонево“, до село Аспарухово. Стартът ще бъде на площада в центъра на селото, до кметството.

 

Програма

 

11.09.2021 г. (събота)

17:00 ч. – техническа конференция в читалището на село Аспарухово.

На конференцията ще бъдат дадени пояснения за трасето и правилата на състезанието. Състезателите ще получат стартовите си номера, картата на трасето и  трябва да попълнят декларация за съгласие с условията на състезанието (лично подписана от всеки участник)!

 

12.09.2021 г. (неделя)

08:00 ч. – старт на състезанието

Препоръчително е състезателите да бъдат на старта около половин час предварително, с цялата необходима екипировка.

16:00 ч. – затваряне на контролните постове (етапите)

В 16:00 часа всички контролни постове/етапи ще бъдат затворени и състезателите трябва да се ориентират към финала. На закъснелите отбори няма да бъде разрешено да преминат по дадения етап!

18:00 ч. – награждаване

 

Правила и условия

 

Състезанието е отборно, като всеки отбор се състои от двама души, поне единият от които трябва да е пълнолетен!

Трасето тази година ще бъде кръгово* за група „Елит“ и „Айляк“, и произволно** – за група „Хоби“.

*Кръгово трасе – етапите се преминават в определена последователност спрямо картата на състезанието.
**Произволно трасе – етапите се преминават избирателно (отборите сами определят последователността на преминаване на етапите).

Отборите сами избират маршрута за достигане до следващия етап, спрямо картата на състезанието, независимо от групата, в която се състезават. Изключение прави етап „колоездене“ , който се прреминава по точно определено трасе и посока. Използването на велосипед извън велотрасето е забранено!

 

Етап „колоездене“ :

 • Етап „колоездене“ е задължителен само за група „Елит“;
 • Група „Хоби“ могат да избират дали да преминат велотрасето с велосипед или пеш, но контролните точки остават задължителни за всички отбори от „Хоби“! Класирането е едно за бегачи и колоездачи „Хоби“;
 • Група „Айляк“ нямат етап“ колоездене“ .

Към общото време на отборите се прибавя или приспада време в зависимост от това дали са достигнали до даден етап и как са се справили на него. Непреминат етап или серия от етапи не води до дисквалификация, а до добавяне на наказателно време.

На картата на състезанието са показани основните пътища и пътеки в местността, които организаторите са преценили, че са подходящи и достатъчно безопасни за нуждите на състезанието. Преминаването по пътища и пътеки, различни от тези, показани на картата е позволено, но организаторите не гарантират надеждността им! Допълнителна маркировка (лентова или друга) ще бъде поставена само на местата където е необходимо или има риск от объркване. Използването на GPS и други средства за навигация е разрешено.

 

Етапи и разстояния

 

Броят на етапите варира в зависимост от състезателната група:

 • Елит: 10-12 етапа
 • Хоби: 7-8 етапа
 • Айляк:  4-5 етапа

 

Списък на етапите:

 • Скално катерене;
 • Гребане с каяк;
 • Ориентиране;
 • Колоездене;
 • Спускане на рапел;
 • Самоизвличане по въже;
 • Плуване (само за група „Елит”);
 • Влизане в пещера;
 • Етапи „Х“ (остават загадка за отборите до достигането им).

 

Ориентировъчна дължина на трасето:

Елит: 30 км (колоездене); 20 км (пеш); 4 км (гребане с каяк); скално катерене (около 15 м, до 6-та категория по UIAA); D+ 1900 м;

Хоби: 15 км (колоездене); 15 км (пеш); 2 км (гребане с каяк); скално катерене (около 15 м, до 5-та категория по UIAA); D+ 800 м;

Айляк: 10 км (пеш); 1 км (гребане с каяк); скално катерене (8-12 м, до 4-та категория по UIAA); D+ 400 м.

Разстоянията са ориентировъчни, поради възможността отборите сами да избират маршрута/трасето до следващия етап.

 

Общ вид на местността

Отборите получават пълната карта (с всички етапи и трасета) в деня преди старта.

 

Чудобой 2019 – Елит
Най-добро време: 9:24 часа
Отбор: Последните
Съотборници: Кирил Цанев и Илиян Цачев

 

 

 

 

 

Чудобой 2019 – Хоби
Най-добро време: 6:39 часа
Отбор: Шишарка
Съотборници: Даниела Паскалева и Иван Иванов

 

 

 

 

Умения и екипировка

 

Състезанието е подходящо, както за хора с добра физическа подготовка и технически умения, така и за тези, които искат просто да се забавляват и да научат нещо ново и полезно.

Основната идея на „Чудобой“ е да бъде състезание, но покрай това и да се научи нещо ново,  да се забавляваме и помагаме един на друг.

 

Задължителна екипировка:

 

-дъждобран;

-раница (препоръчително, около 10-15 литра);

-храна (според нуждите и предпочитанията);

-съд с вода (минимум 1 л. на човек);

-нож;

-челник;

-каска (за колоездене или скално катерене);

-аптечка с набор от превързочни материали (марля, бинт, лепенки, лейкопласт, медицински ръкавици);

-сигнална свирка;

-компас (бусола) – по един на отбор;

-велосипед – подходящ за планинско колоездене, със светлина отзад (не е задължителен, ако сте решили да преминете пеш по велотрасе „Хоби“);

-комплект инструменти за смяна и лепене на гума на велосипед (задължителен само за колоездачи);

-мобилен телефон със заредена батерия, за контакт с организаторите.

Задължителната екипировка трябва да бъде носена от отборите през цялото време, до финиширането им! Не се допуска временно оставяне на част от екипировката и вземането й на по-късен етап! Изключение правят велосипедите, които ще бъдат използвани само в етап „Колоездене“, също както и неопрените (ако отборът има такива), които могат да бъдат оставени при организаторите, след етап „Плуване“ .

 

Препоръчителна екипировка:

 

-туристически обувки, които да покриват глезените;

-спортен панталон с дълги или 3/4 крачоли (да покрива коленете и да е подходящ за тичане);

-дъждобранен панталон;

-слънчеви очила;

-неопрен и хавлия (за етап плуване);

-резервни дрехи за преобличане;

-ръкавици за колоездене;

-шапка.

 

Допълнително разрешена екипировка:

 

-еспадрили (или подходящи за катерене обувки) и седалка за катерене;

-щеки за ходене;

-GPS или друг вид навигация;

-друга екипировка, одобрена от организаторите.

 

Организаторите могат да организират намирането на ограничен брой компаси (бусоли), каски, седалки за катерене, велосипеди и транспорт на велосипеди, при предварителна заявка, която можете да направите в полето „коментар“ при записване. Велосипеди се осигуряват от велоклуб „Устрем“. Цената за наемане е 20 лв (за деня на състезанието).  За запитания и информация относно наем и транспорт на велосипед, тел.: 0899 636 681 – Бойко Стоянов.

 

Изрично се забранява оставяне на всякакъв вид екипировка, изхвърляне на боклук по трасето! Нека природата остане такава, каквато е била преди състезанието!

 

Пребиваване

 

Базовият лагер и старт – финалът ще бъдат в центъра на село Аспарухово.  На около 3 км от старт-финала, в местността „Манастир баир“ има голяма поляна с чешма, пикник маса и огнище, с възможност за бивакуване. Мястото е достъпно с автомобил, но пътят е труднопроходим при дъждовно време. GPS координати: 42.980092, 27.279873 / 42°58’48,3’’N 27°16’47,5’’E.

За любителите на спането на закрито, в село Аспарухово са на разположение множество хотели и къщи за гости.

 

Записване и такси

 

Отборите трябва да предоставят следните данни:

 • Име на отбора;
 • Участие в група „Елит“, „Хоби“ или „Айляк“;
 • Три имена на участниците;
 • E-mail за връзка (в случай, че се наложи да ви бъде изпратена допълнителна информация за състезанието в електронен формат);
 • Телефони за връзка;
 • Запитване за компас (бусола), каска, велосипед, транспорт на велосипед и др., можете да направите в полето “коментар” от формата за записване.

Краен срок за записване: 05.09.2021 г.

Стартова такса: „Елит“/“Хоби“/“Айляк“ – 50/40/30 лв. на човек.

Класиране 2020: тук

 

Заплащането става в залата за катерене на СК „Чудните скали“ до 05.09.2021 г.

Участниците, които не са от Варна и нямат възможност да дойдат до залата, могат да заплатят стартовата такса на техническата конференция в събота (11.09.2021 г, 17:00 ч.), като упоменат това предварително в полето „коментар“ от формата за записване. 

В стартовия пакет е включена застраховка, но за да бъде направена/активирана е необходимо състезателите да предоставят освен три имена, и ЕГН във формата за записване. За всички останали състезатели е препоръчително да си направят застраховка, подходяща за състезанието.

Организаторите запазват правото си да правят промени по регламента при възникване на непредвидени обстоятелства, възпрепятстващи нормалното и безопасно протичане на състезанието!

 

Контакти

 

Георги Антонов – 0883 352 731

Аспарух Вълчев – 0888 888 006

Стамен Тодоров – 0878 120 046

Здравко Василев – 088-977-5661 (наем и транспорт на велосипеди)

 

Описание

 

„Чудобой” е отборно състезание за ентусиасти и любители на изживяванията сред природата. В него са включени различни спортни дисциплини, творчески и интелектуални задачи. Отборите могат да вземат участие в три отделни групи – „Елит“,  „Хоби“ и „Айляк“. Основната разлика между тях е в техническата сложност и дължина на трасето, изискващи различна физическа подготовка, най-добра за група „Елит“, последвана от „Хоби“ и най-ниска за група „Айляк“.

Група „Елит“ е подходяща за хора, които са добре подготвени за по-сериозни физически натоварвания и предпочитат състезателния характер на предизвикателството. 

Група „Хоби“ е подходяща за хора със средна физическа подготовка, които са готови да стигнат до комфортната зона на физическото си натоварване, и освен приключенския, харесват и състезателния характер на изживяването.

Група „Айляк“ е подходяща за хора със слаба физическа подготовка, както и родители с децата си, които търсят по-скоро приключенския, отколкото състезателен характер на изживяването.

 

Място и дата на провеждане

 

Състезанието ще се проведе на 13.09.2020 г. (неделя) в района на природната забележителност „Чудните скали“ и язовир „Цонево“, до село Аспарухово. Стартът ще бъде на площада в центъра на селото, до кметството.

 

Програма

 

12.09.2020 г. (събота)

17:00 ч. – техническа конференция в читалището на село Аспарухово.

На конференцията ще бъдат дадени пояснения за трасето и правилата на състезанието. Състезателите ще получат стартовите си номера, картата на трасето и  трябва да попълнят декларация за съгласие с условията на състезанието (лично подписана от всеки участник)!

 

13.09.2020 г. (неделя)

08:00 ч. – старт на състезанието

Препоръчително е състезателите да бъдат на старта около половин час предварително, с цялата необходима екипировка.

16:00 ч. – затваряне на контролните постове (етапите)

В 16:00 часа всички контролни постове/етапи ще бъдат затворени и състезателите трябва да се ориентират към финала. На закъснелите отбори няма да бъде разрешено да преминат по дадения етап!

18:00 ч. – награждаване

 

Правила и условия

 

Състезанието е отборно, като всеки отбор се състои от двама души, поне единият от които трябва да е пълнолетен!

Трасето тази година ще бъде кръгово* за група „Елит“ и „Айляк“, и произволно** – за група „Хоби“.

*Кръгово трасе – етапите се преминават в определена последователност спрямо картата на състезанието.
**Произволно трасе – етапите се преминават избирателно (отборите сами определят последователността на преминаване на етапите).

Отборите сами избират маршрута за достигане до следващия етап, спрямо картата на състезанието, независимо от групата, в която се състезават. Изключение прави етап „колоездене“ , който се прреминава по точно определено трасе и посока. Използването на велосипед извън велотрасето е забранено!

 

Етап „колоездене“ :

 • Етап „колоездене“ е задължителен само за група „Елит“;
 • Група „Хоби“ могат да избират дали да преминат велотрасето с велосипед или пеш, но контролните точки остават задължителни за всички отбори от „Хоби“! Класирането е едно за бегачи и колоездачи „Хоби“;
 • Група „Айляк“ нямат етап“ колоездене“ .

Към общото време на отборите се прибавя или приспада време в зависимост от това дали са достигнали до даден етап и как са се справили на него. Непреминат етап или серия от етапи не води до дисквалификация, а до добавяне на наказателно време.

На картата на състезанието са показани основните пътища и пътеки в местността, които организаторите са преценили, че са подходящи и достатъчно безопасни за нуждите на състезанието. Преминаването по пътища и пътеки, различни от тези, показани на картата е позволено, но организаторите не гарантират надеждността им! Допълнителна маркировка (лентова или друга) ще бъде поставена само на местата където е необходимо или има риск от объркване. Използването на GPS и други средства за навигация е разрешено.

 

Етапи и разстояния

 

Броят на етапите варира в зависимост от състезателната група:

 • Елит: 10-12 етапа
 • Хоби: 7-8 етапа
 • Айляк:  4-5 етапа

 

Списък на етапите:

 • Скално катерене;
 • Гребане с каяк;
 • Ориентиране;
 • Колоездене;
 • Спускане на рапел;
 • Самоизвличане по въже;
 • Плуване (само за група „Елит”);
 • Влизане в пещера;
 • Етапи „Х“ (остават загадка за отборите до достигането им).

 

Ориентировъчна дължина на трасето:

Елит: 30 км (колоездене); 20 км (пеш); 4 км (гребане с каяк); скално катерене (около 15 м, до 6-та категория по UIAA); D+ 1900 м;

Хоби: 15 км (колоездене); 15 км (пеш); 2 км (гребане с каяк); скално катерене (около 15 м, до 5-та категория по UIAA); D+ 800 м;

Айляк: 10 км (пеш); 1 км (гребане с каяк); скално катерене (8-12 м, до 4-та категория по UIAA); D+ 400 м.

Разстоянията са ориентировъчни, поради възможността отборите сами да избират маршрута/трасето до следващия етап.

 

Общ вид на местността

Отборите получават пълната карта (с всички етапи и трасета) в деня преди старта.

 

Чудобой 2019 – Елит
Най-добро време: 9:24 часа
Отбор: Последните
Съотборници: Кирил Цанев и Илиян Цачев

 

 

 

 

 

Чудобой 2019 – Хоби
Най-добро време: 6:39 часа
Отбор: Шишарка
Съотборници: Даниела Паскалева и Иван Иванов

 

 

 

 

Умения и екипировка

 

Състезанието е подходящо, както за хора с добра физическа подготовка и технически умения, така и за тези, които искат просто да се забавляват и да научат нещо ново и полезно.

Основната идея на „Чудобой“ е да бъде състезание, но покрай това и да се научи нещо ново,  да се забавляваме и помагаме един на друг.

 

Задължителна екипировка:

 

-дъждобран;

-раница (препоръчително, около 10-15 литра);

-храна (според нуждите и предпочитанията);

-съд с вода (минимум 1 л. на човек);

-нож;

-челник;

-каска (за колоездене или скално катерене);

-аптечка с набор от превързочни материали (марля, бинт, лепенки, лейкопласт, медицински ръкавици);

-сигнална свирка;

-компас (бусола) – по един на отбор;

-велосипед – подходящ за планинско колоездене, със светлина отзад (не е задължителен, ако сте решили да преминете пеш по велотрасе „Хоби“);

-комплект инструменти за смяна и лепене на гума на велосипед (задължителен само за колоездачи);

-мобилен телефон със заредена батерия, за контакт с организаторите.

Задължителната екипировка трябва да бъде носена от отборите през цялото време, до финиширането им! Не се допуска временно оставяне на част от екипировката и вземането й на по-късен етап! Изключение правят велосипедите, които ще бъдат използвани само в етап „Колоездене“, също както и неопрените (ако отборът има такива), които могат да бъдат оставени при организаторите, след етап „Плуване“ .

 

Препоръчителна екипировка:

 

-туристически обувки, които да покриват глезените;

-спортен панталон с дълги или 3/4 крачоли (да покрива коленете и да е подходящ за тичане);

-дъждобранен панталон;

-слънчеви очила;

-неопрен и хавлия (за етап плуване);

-резервни дрехи за преобличане;

-ръкавици за колоездене;

-шапка.

 

Допълнително разрешена екипировка:

 

-еспадрили (или подходящи за катерене обувки) и седалка за катерене;

-щеки за ходене;

-GPS или друг вид навигация;

-друга екипировка, одобрена от организаторите.

 

Организаторите могат да организират намирането на ограничен брой компаси (бусоли), каски, седалки за катерене, велосипеди и транспорт на велосипеди, при предварителна заявка, която можете да направите в полето „коментар“ при записване. Велосипеди се осигуряват от велоклуб „Устрем“. Цената за наемане е 20 лв (за деня на състезанието).  За запитания и информация относно наем и транспорт на велосипед, тел.: 0899 636 681 – Бойко Стоянов.

 

Изрично се забранява оставяне на всякакъв вид екипировка, изхвърляне на боклук по трасето! Нека природата остане такава, каквато е била преди състезанието!

 

Пребиваване

 

Базовият лагер и старт – финалът ще бъдат в центъра на село Аспарухово.  На около 3 км от старт-финала, в местността „Манастир баир“ има голяма поляна с чешма, пикник маса и огнище, с възможност за бивакуване. Мястото е достъпно с автомобил, но пътят е труднопроходим при дъждовно време. GPS координати: 42.980092, 27.279873 / 42°58’48,3’’N 27°16’47,5’’E.

За любителите на спането на закрито, в село Аспарухово са на разположение множество хотели и къщи за гости.

 

Записване и такси

 

Отборите трябва да предоставят следните данни:

 • Име на отбора;
 • Участие в група „Елит“, „Хоби“ или „Айляк“;
 • Три имена на участниците;
 • E-mail за връзка (в случай, че се наложи да ви бъде изпратена допълнителна информация за състезанието в електронен формат);
 • Телефони за връзка;
 • Запитване за компас (бусола), каска, велосипед, транспорт на велосипед и др., можете да направите в полето “коментар” от формата за записване.

Краен срок за записване: 10.09.2020 г.

Стартова такса: „Елит“/“Хоби“/“Айляк“ – 50/40/30 лв. на човек.

Класиране 2020: тук

 

Заплащането става в залата за катерене на СК „Чудните скали“ до 10.09.2020 г.

Участниците, които не са от Варна и нямат възможност да дойдат до залата, могат да заплатят стартовата такса на техническата конференция в събота (12.09.2020 г, 17:00 ч.), като упоменат това предварително в полето „коментар“ от формата за записване. 

В стартовия пакет е включена застраховка, но за да бъде направена/активирана е необходимо състезателите да предоставят освен три имена, и ЕГН във формата за записване. За всички останали състезатели е препоръчително да си направят застраховка, подходяща за състезанието.

Организаторите запазват правото си да правят промени по регламента при възникване на непредвидени обстоятелства, възпрепятстващи нормалното и безопасно протичане на състезанието!

 

Контакти

 

Георги Антонов – 0883 352 731

Аспарух Вълчев – 0888 888 006

Стамен Тодоров – 0878 120 046

Здравко Василев – 088-977-5661 (наем и транспорт на велосипеди)

 

Описание

 

„Чудобой” е отборно състезание за ентусиасти и любители на изживяванията сред природата. В него са включени различни спортни дисциплини, творчески и интелектуални задачи. Отборите могат да вземат участие в три отделни групи – „Елит“,  „Хоби“ и „Айляк“. Основната разлика между тях е в техническата сложност и дължина на трасето, изискващи различна физическа подготовка, най-добра за група „Елит“, последвана от „Хоби“ и най-ниска за група „Айляк“.

Група „Елит“ е подходяща за хора, които са добре подготвени за по-сериозни физически натоварвания и предпочитат състезателния характер на предизвикателството. 

Група „Хоби“ е подходяща за хора със средна физическа подготовка, които са готови да стигнат до комфортната зона на физическото си натоварване, и освен приключенския, харесват и състезателния характер на изживяването.

Група „Айляк“ е подходяща за хора със слаба физическа подготовка, както и родители с децата си, които търсят по-скоро приключенския, отколкото състезателен характер на изживяването.

 

Място и дата на провеждане

 

Състезанието ще се проведе на 13.09.2020 г. (неделя) в района на природната забележителност „Чудните скали“ и язовир „Цонево“, до село Аспарухово. Стартът ще бъде на площада в центъра на селото, до кметството.

 

Програма

 

12.09.2020 г. (събота)

17:00 ч. – техническа конференция в читалището на село Аспарухово.

На конференцията ще бъдат дадени пояснения за трасето и правилата на състезанието. Състезателите ще получат стартовите си номера, картата на трасето и  трябва да попълнят декларация за съгласие с условията на състезанието (лично подписана от всеки участник)!

 

13.09.2020 г. (неделя)

08:00 ч. – старт на състезанието

Препоръчително е състезателите да бъдат на старта около половин час предварително, с цялата необходима екипировка.

16:00 ч. – затваряне на контролните постове (етапите)

В 16:00 часа всички контролни постове/етапи ще бъдат затворени и състезателите трябва да се ориентират към финала. На закъснелите отбори няма да бъде разрешено да преминат по дадения етап!

18:00 ч. – награждаване

 

Правила и условия

 

Състезанието е отборно, като всеки отбор се състои от двама души, поне единият от които трябва да е пълнолетен!

Трасето тази година ще бъде кръгово* за група „Елит“ и „Айляк“, и произволно** – за група „Хоби“.

*Кръгово трасе – етапите се преминават в определена последователност спрямо картата на състезанието.
**Произволно трасе – етапите се преминават избирателно (отборите сами определят последователността на преминаване на етапите).

Отборите сами избират маршрута за достигане до следващия етап, спрямо картата на състезанието, независимо от групата, в която се състезават. Изключение прави етап „колоездене“ , който се прреминава по точно определено трасе и посока. Използването на велосипед извън велотрасето е забранено!

 

Етап „колоездене“ :

 • Етап „колоездене“ е задължителен само за група „Елит“;
 • Група „Хоби“ могат да избират дали да преминат велотрасето с велосипед или пеш, но контролните точки остават задължителни за всички отбори от „Хоби“! Класирането е едно за бегачи и колоездачи „Хоби“;
 • Група „Айляк“ нямат етап“ колоездене“ .

Към общото време на отборите се прибавя или приспада време в зависимост от това дали са достигнали до даден етап и как са се справили на него. Непреминат етап или серия от етапи не води до дисквалификация, а до добавяне на наказателно време.

На картата на състезанието са показани основните пътища и пътеки в местността, които организаторите са преценили, че са подходящи и достатъчно безопасни за нуждите на състезанието. Преминаването по пътища и пътеки, различни от тези, показани на картата е позволено, но организаторите не гарантират надеждността им! Допълнителна маркировка (лентова или друга) ще бъде поставена само на местата където е необходимо или има риск от объркване. Използването на GPS и други средства за навигация е разрешено.

 

Етапи и разстояния

 

Броят на етапите варира в зависимост от състезателната група:

 • Елит: 10-12 етапа
 • Хоби: 7-8 етапа
 • Айляк:  4-5 етапа

 

Списък на етапите:

 • Скално катерене;
 • Гребане с каяк;
 • Ориентиране;
 • Колоездене;
 • Спускане на рапел;
 • Самоизвличане по въже;
 • Плуване (само за група „Елит”);
 • Влизане в пещера;
 • Етапи „Х“ (остават загадка за отборите до достигането им).

 

Ориентировъчна дължина на трасето:

Елит: 30 км (колоездене); 20 км (пеш); 4 км (гребане с каяк); скално катерене (около 15 м, до 6-та категория по UIAA); D+ 1900 м;

Хоби: 15 км (колоездене); 15 км (пеш); 2 км (гребане с каяк); скално катерене (около 15 м, до 5-та категория по UIAA); D+ 800 м;

Айляк: 10 км (пеш); 1 км (гребане с каяк); скално катерене (8-12 м, до 4-та категория по UIAA); D+ 400 м.

Разстоянията са ориентировъчни, поради възможността отборите сами да избират маршрута/трасето до следващия етап.

 

Общ вид на местността

Отборите получават пълната карта (с всички етапи и трасета) в деня преди старта.

 

Чудобой 2019 – Елит
Най-добро време: 9:24 часа
Отбор: Последните
Съотборници: Кирил Цанев и Илиян Цачев

 

 

 

 

 

Чудобой 2019 – Хоби
Най-добро време: 6:39 часа
Отбор: Шишарка
Съотборници: Даниела Паскалева и Иван Иванов

 

 

 

 

Умения и екипировка

 

Състезанието е подходящо, както за хора с добра физическа подготовка и технически умения, така и за тези, които искат просто да се забавляват и да научат нещо ново и полезно.

Основната идея на „Чудобой“ е да бъде състезание, но покрай това и да се научи нещо ново,  да се забавляваме и помагаме един на друг.

 

Задължителна екипировка:

 

-дъждобран;

-раница (препоръчително, около 10-15 литра);

-храна (според нуждите и предпочитанията);

-съд с вода (минимум 1 л. на човек);

-нож;

-челник;

-каска (за колоездене или скално катерене);

-аптечка с набор от превързочни материали (марля, бинт, лепенки, лейкопласт, медицински ръкавици);

-сигнална свирка;

-компас (бусола) – по един на отбор;

-велосипед – подходящ за планинско колоездене, със светлина отзад (не е задължителен, ако сте решили да преминете пеш по велотрасе „Хоби“);

-комплект инструменти за смяна и лепене на гума на велосипед (задължителен само за колоездачи);

-мобилен телефон със заредена батерия, за контакт с организаторите.

Задължителната екипировка трябва да бъде носена от отборите през цялото време, до финиширането им! Не се допуска временно оставяне на част от екипировката и вземането й на по-късен етап! Изключение правят велосипедите, които ще бъдат използвани само в етап „Колоездене“, също както и неопрените (ако отборът има такива), които могат да бъдат оставени при организаторите, след етап „Плуване“ .

 

Препоръчителна екипировка:

 

-туристически обувки, които да покриват глезените;

-спортен панталон с дълги или 3/4 крачоли (да покрива коленете и да е подходящ за тичане);

-дъждобранен панталон;

-слънчеви очила;

-неопрен и хавлия (за етап плуване);

-резервни дрехи за преобличане;

-ръкавици за колоездене;

-шапка.

 

Допълнително разрешена екипировка:

 

-еспадрили (или подходящи за катерене обувки) и седалка за катерене;

-щеки за ходене;

-GPS или друг вид навигация;

-друга екипировка, одобрена от организаторите.

 

Организаторите могат да организират намирането на ограничен брой компаси (бусоли), каски, седалки за катерене, велосипеди и транспорт на велосипеди, при предварителна заявка, която можете да направите в полето „коментар“ при записване. Велосипеди се осигуряват от велоклуб „Устрем“. Цената за наемане е 20 лв (за деня на състезанието).  За запитания и информация относно наем и транспорт на велосипед, тел.: 0899 636 681 – Бойко Стоянов.

 

Изрично се забранява оставяне на всякакъв вид екипировка, изхвърляне на боклук по трасето! Нека природата остане такава, каквато е била преди състезанието!

 

Пребиваване

 

Базовият лагер и старт – финалът ще бъдат в центъра на село Аспарухово.  На около 3 км от старт-финала, в местността „Манастир баир“ има голяма поляна с чешма, пикник маса и огнище, с възможност за бивакуване. Мястото е достъпно с автомобил, но пътят е труднопроходим при дъждовно време. GPS координати: 42.980092, 27.279873 / 42°58’48,3’’N 27°16’47,5’’E.

За любителите на спането на закрито, в село Аспарухово са на разположение множество хотели и къщи за гости.

 

Записване и такси

 

Отборите трябва да предоставят следните данни:

 • Име на отбора;
 • Участие в група „Елит“, „Хоби“ или „Айляк“;
 • Три имена на участниците;
 • E-mail за връзка (в случай, че се наложи да ви бъде изпратена допълнителна информация за състезанието в електронен формат);
 • Телефони за връзка;
 • Запитване за компас (бусола), каска, велосипед, транспорт на велосипед и др., можете да направите в полето “коментар” от формата за записване.

Краен срок за записване: 10.09.2020 г.

Стартова такса: „Елит“/“Хоби“/“Айляк“ – 50/40/30 лв. на човек.

Класиране 2020: тук

 

Заплащането става в залата за катерене на СК „Чудните скали“ до 10.09.2020 г.

Участниците, които не са от Варна и нямат възможност да дойдат до залата, могат да заплатят стартовата такса на техническата конференция в събота (12.09.2020 г, 17:00 ч.), като упоменат това предварително в полето „коментар“ от формата за записване. 

В стартовия пакет е включена застраховка, но за да бъде направена/активирана е необходимо състезателите да предоставят освен три имена, и ЕГН във формата за записване. За всички останали състезатели е препоръчително да си направят застраховка, подходяща за състезанието.

Организаторите запазват правото си да правят промени по регламента при възникване на непредвидени обстоятелства, възпрепятстващи нормалното и безопасно протичане на състезанието!

 

Контакти

 

Георги Антонов – 0883 352 731

Аспарух Вълчев – 0888 888 006

Стамен Тодоров – 0878 120 046

Здравко Василев – 088-977-5661 (наем и транспорт на велосипеди)

 

Организатори

========================================================================================

Чудните Скали - лого

 

Доброволци

Без помощта им, събитието е неосъществимо! Благодарим им от сърце! 

 

Спонсори